Når du vælger at anskaffe dig en hund, er der mange ting, som du skal tage stilling til. Det kan dreje sig om alt fra foder, til hundekurv og indkøbet af et hundetegn, så du kan få din hund tilbage, hvis den skulle finde på at løbe bort. Men du skal i øvrigt også tage hensyn til og tænke over en masse praktiske elementer i forhold til anskaffelsen af hunden. For der er ikke nogen tvivl om, at det er en stor fornøjelse at få en hund – på den anden side er det også forbundet med en del praktiske gøremål, som ikke alle kommende hundeejere altid er helt klar over.
Læs med her, hvor vi forsøger at give dig et overblik over nogle af de ting, som du skal huske på, når du tænker på at anskaffe familien eller dig selv en hund.
Børn og hunde
De fleste børn vil på et tidspunkt i deres liv give til kende, at de ønsker sig en hund. Og højlydt give udtryk for at de såmænd nok skal passe den. For det første ved du sikkert godt allerede, at det ikke bliver på den måde. Når først nyhedens interesse har lagt sig, kan det hurtigt vise sig svært at få selv de større børn til aktivt at gå tur med hunden eller blot give den mad.
Husk desuden, at små børn ikke ved, hvordan de skal gebærde sig over for en hund. De synes måske, at det er spændende at hive hunden i halen eller at spise hundemaden. Her skal børnene hurtigt lære at behandle hunden med respekt. Både fordi de naturligvis skal lære at vise hensyn til andre mennesker, men også fordi hunden måske ikke altid er i humør til at blive drillet. Så kan den forsøge at bide eller nappe, og det vil vi allesammen meget gerne undgå.
Hvilken race skal du vælge?
Gør dig tanker om, hvilken race du gerne vil have. Hvis du bor i en mindre lejlighed inde midt i byen, skal du naturligvis ikke anskaffe dig en meget stor hund, der har et stort behov for motion, og i det hele taget trives bedst med store åbne vidder.
Bor du derimod i et hus, er der lidt flere muligheder for dig. Så kan du godt anskaffe dig en stor hund. Måske går du på jagt, og derfor vil det være en god ide at få fat på en jagthund. Den får nemlig al den motion, som den har behov for, hvis den i jagtsæsonen kan komme med ud de tidlige morgener og få strukket benene. Husk i øvrigt på, at større hunde normalt kræver mere motion. Her skal du være indstillet på at bruge tid på at få den luftet godt og grundigt flere gange om dagen.
Husk motionen – både din og hundens
Når du skal holde din hund i god form, har vi været inde på, at det er vigtigt, at den bliver luftet på daglig basis. Men det kan være en sur pligt, som du dog kan gøre mere interessant, hvis du selv tager aktivt del i motionen. Hvis din hund ikke er alt for lille, kan du løbe en tur med den. Start lige så stille med at gå nogle ture i raskt tempo, og vælg den samme rute hver gang. Så vænner hunden sig til lydene og duftene det pågældende sted, og den bliver tryg ved ruten.
Når du efterhånden har oparbejdet en vis rutine, kan du lige så stille prøve at løbe turen med din hund. Husk, at hundens trædepuder skal vænne sig til det hårde underlag
Dyrlægen koster penge
Der er meget, du selv kan gøre for at sikre, at din hund har det godt, men når uheldet er ude og din hund bliver syg, kan det blive nødvendigt med en tur til dyrlægen. Det er dyrt at gå til dyrlægen med din hund, men du må følge den gode gamle logik, der siger at: “Hellere gå regelmæssigt og opdage sygdom i tide end at lade der gå for lang tid og blive overrasket”.
Præcis, som når du skal til tandlægen og tænker: “Jamen, jeg har jo aldrig nogen huller” skal du gå regelmæssigt til dyrlægen med din hund. Skulle der opstå noget akut, eller bemærker du noget anderledes ved din hund, skal du selvfølgelig reagere på det – koste, hvad det koste vil.